Zes Vestia-gemeenten luiden de noodklok voor behoud sociale woningvoorraad.

De woonwethouders, dhr. Van der Stee (Westland), dhr. Schoon (Brielle), dhr. Proos (Barendrecht), dhr. Hordijk (Zuidplas), dhr. Van Kuppeveld (Pijnacker-Nootdorp), en mevr. Theuws (Bergeijk) brachten vandaag een bezoek aan de Tweede Kamer om hun zorgen te uiten over de voorgenomen verkoop van meer dan 10.000 sociale huurwoningen door de noodlijdende woningcorporatie Vestia.

Sociale woningvoorraad

Om haar financiële positie te verbeteren gaat Vestia haar woningbezit in de zes gemeenten afstoten. Wethouder Ben van der Stee, van gemeente Westland: ‘Door de verkoop van 10.000 woningen wentelt Vestia de huisvestingsproblematiek af op de gemeenten, maar de Vestiaproblematiek overstijgt het lokale niveau. Als er geen oplossing komt dan verliezen we een groot gedeelte van onze, al te krappe, sociale woningvoorraad en dat is voor ons onacceptabel.’

Proces

Het ministerie van BZK heeft een bestuurlijk regisseur aangesteld om de Vestia-problematiek te inventariseren. In zijn rapport van juli 2019 heeft hij geadviseerd dat Vestia het woningbezit overdraagt (verkoopt) aan lokale corporaties. De onderhandelingen lopen op dit moment. De gemeenten doen een oproep aan de Tweede Kamerleden om bij te dragen aan een draaglijke oplossing voor alle partijen en om de liberalisering van de woningen van Vestia gedurende dit proces te bevriezen.

Foto : Ben van der Stee

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.