Eerste energie coöperatie van inwoners opgericht in Venenwijk in Wateringen

Foto : Thierry Schut

In de gemeente Westland is voor de eerste maal vanuit een lokaal bureninitiatief een energie coöperatie opgericht.  Deze coöperatie, onder de naam “Venenwijk Energie(k) Anders U.A.”, heeft als eerste doel om tot een voldoende gedragen voorstel te komen om in de Venenwijk (Wateringen) collectief naar een aardgasloze oplossing voor verwarming over te stappen.

“Ons initiatief is erop gericht om voor en met de buren van onze wijk een duurzame vervanging voor aardgas te vinden; een collectieve oplossing zonder hoge kosten voor de bewoners.”

De uitgangspunten waarbinnen een oplossing wordt gezocht zijn:

  • Introductie van een collectieve aardgasvrije oplossing in een wijk is voor alle partijen beter dan losse individuele initiatieven, 
  • Om voldoende bewoners “warm te krijgen” om vrijwillig bij het collectief aan te sluiten mogen er geen hoge investeringen bij die bewoners neergelegd worden, 
  • De totale kosten voor verwarming en tapwater mogen voor de bewoners niet hoger worden dan in de huidige situatie waarbij aardgas wordt verbruikt.

Dankzij steun van de gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland is het mogelijk geworden om samen met een extern adviesbureau een haalbaarheidsonderzoek te starten om op technisch en financieel vlak tot de beste oplossing te komen. Op 9 oktober heeft wethouder Varekamp (energietransitie gemeente Westland) een bezoek gebracht aan de leden van de energie coöperatie om zich goed over dit initiatief te laten informeren.

“Wethouder Pieter Varekamp (energietransitie) feliciteert het initiatief “We ondersteunen dit initiatief graag. Het is top om te zien dat mensen zelf aan de slag gaan met het verduurzamen van hun wijk. En uiteraard helpen we graag waar we kunnen.”

De oplossing zal mogelijk bestaan uit opwekking van warmte (hoofdzakelijk ’s zomers beschikbaar) door middel van warmtecollectoren en centrale warmtepompen die warmte uit oppervlaktewater of de omgevingslucht halen, seizoenopslag van de opgewekte warmte in de grond en een hoge temperatuur warmtenetwerk voor distributie naar de huizen. Hiermee krijgen bewoners warmte (hoofdzakelijk ’s winters noodzakelijk) die zoveel mogelijk één-op-één uitwisselbaar is met die welke de CV ketel nu levert.

De opgerichte energie coöperatie is nu noodzakelijk voor een goede coördinatie tussen de overheid, de wijkbewoners, het onderzoeken bureau en te contacteren potentiële leveranciers. Later (als de haalbaarheid is bewezen én er voldoende bewoners willen aansluiten) kan de opgerichte coöperatie ook een rol nemen in een realisatie van een aardgasloze oplossing in de Venenwijk.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.