Geavanceerde brandblusinstallatie voor Renewi in Wateringen

Op zaterdag 28 september heeft Renewi op de locatie in Wateringen de nieuwe geavanceerde brandblusinstallatie getest onder belangstelling van onder andere de brandweer. De installatie is aangeschaft vanwege de verhoogde kans op branden binnen de afvalbranche. Branden welke veelal veroorzaakt worden door zaken als lithium batterijen, accu’s, spuitbussen en ander gevaarlijk afval, maar ook matrassen i.c.m. broei vergroten de kans op brand. Met de vernieuwde installatie kan bij een toekomstige brand direct worden geblust middels het ‘deluge’ systeem en diverse bluskanonnen.  

Regiodirecteur Eric Pero: ‘Branden spelen tegenwoordig helaas een grote rol van betekenis in de werkzaamheden binnen de recyclingwereld. Ook de locatie in Wateringen heeft hiermee te maken gehad de afgelopen jaren, waarbij in 2018 nog een hal deels verloren is gegaan. Dat is ook de reden geweest om flink te investeren in een goede brandblusinstallatie. Natuurlijk proberen we in eerste instantie branden te voorkomen aan de voorkant door goede voorlichting & acceptatie, maar mocht het dan toch voorkomen willen we dit zo snel als mogelijk onder controle hebben. Dit systeem voldoet volledig aan de gestelde eisen die wij als Renewi hebben’.

De nieuwe brandblusinstallatie in Wateringen heeft o.a. de volgende eigenschappen:

  • Vlampuntmelders kunnen brandhaarden in een vroeg stadium detecteren;
  • Middels het delugesysteem wordt een brand geblust. Dit lijkt op een sprinkler, maar de hoeveelheid water die wordt afgegeven is vele malen groter (zo’n 20 liter water per minuut, per vierkante meter);
  • De watertank heeft een inhoud van 1200 m3 en zorgt ervoor dat er minimaal 90 minuten lang geblust kan worden;
  • Er zijn 4 bluskanonnen geplaatst om beginnende branden te bestrijden.

Pero vervolgt: ‘We zijn zeer content met de ingebruikname van deze nieuwe brandblusinstallatie. Het geeft een veiliger gevoel, maar verandert niets aan het feit dat we met elkaar nog keihard moeten werken aan het voorkomen van branden. Wij als Renewi, maar zeker ook onze klanten en burgers. Zorg er aub voor dat energiedragers, zoals lithium batterijen en accu’s en ander gevaarlijk afval niet bij het restafval of grof huishoudelijk afval terecht komen, maar altijd apart ingezameld worden. En wanneer matrassen bijvoorbeeld droog en schoon aangeleverd worden, kunnen deze ook zeer goed verwerkt & gerecycled worden bij Retourmatras, een deelneming van Renewi’.

Victor Vijfvinkel

Foto’s : JDW Fotografie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.