Fotoreportage : Livex massa evacuatieoefening in Hoek van Holland

Afgelopen zaterdag heeft de reddingboot van KNRM station Noordwijk deelgenomen aan de grootste water gerelateerde massa evacuatieoefening van Nederland genaamd LIVEX (Live Excercise). Volgens internationale maritieme regelgeving is de Nederlandse Kustwacht verplicht periodiek te oefenen met ferry maatschappijen welke vaste internationale routes bevaren. Voornamelijk wordt dat gedaan doormiddel van papieren oefeningen maar eens in de vijf jaar wordt de oefening zoals nu live met de ferry gehouden.

Op ferry’s (veerdiensten) en cruiseschepen bevinden zich dagelijks honderden tot duizenden passagiers. Een mensen massa die bij een daadwerkelijke noodsituatie op een veilige en goed gecoördineerde manier van boord moet worden gehaald. Tijdens de LIVEX trainen de Kustwacht, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM), Havenbedrijf Rotterdam en andere ketenpartners de multidisciplinaire samenwerking die bij een dergelijk incident van groot belang is.

Zo werden er afgelopen zaterdag maar liefst 300 evacués van de enorme veerboot P&O-ferry, Pride of Hull gehaald en veilig aan wal gebracht. Onder de evacués bevonden zich ook een aantal gewonde en zwaar gewonde slachtoffers wat de situatie nog complexer maakte.

Ook waren er gedurende de oefening een aantal ministers aanwezig. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), minister Ank Bijleveld (Defensie) en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is namelijk beleidsverantwoordelijk voor de maritieme hulpverlening. Defensie is beheerder van de Kustwacht en onder Justitie en Veiligheid valt de rampenbestrijding op het land. De verantwoordelijke ministers bekeken het evacuatieproces vanaf het water en aanschouwde tevens de hulpverlening op het land.

Voor meer info zie: www.reddingopzee.nl

Fotoreportage : PL-Fotografie.nl

Video volgt nog : PL-Fotografie.nl

Tekst : KNRM.n

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.