Westlands archief zoekt spullen uit de oorlog

De tentoonstelling “Het dagelijks leven in Westland 1940-1945” is tot 17 mei te zien in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk. Het thema is niet de mobilisatie, de gevechten of het verzet, maar het leven van de gemiddelde Westlander die probeert om zo normaal mogelijk door te gaan met werken tijdens de oorlog. 

We kennen allemaal de grote lijnen van de Tweede Wereldoorlog. De jongste generatie leert er over op school. Normandië, D-day, Hitler, Jodenvervolging. Maar de dagboeken, geschreven door iemand uit jouw eigen dorp, laten zien dat de oorlog ook in jouw dorp, jouw straat en jouw achtertuin plaatsvond. Historisch Archief Westland is daarom altijd op zoek naar nieuw materiaal.

Dagboek

Het oorlogsdagboek van de Naaldwijkse Jeane Zwinkels is hiervan een mooi voorbeeld. Jeane hield tijdens de oorlog haar belevenissen bij in een schriftje. Alledaagse, maar ook alles behalve alledaagse belevenissen, die een prachtig en indringend beeld geven van hoe het er in het Westland aan toe ging in de oorlog. Denk aan de roof van de kerkklok uit de oude kerk, bombardementen in het Staalduinse bos, overvliegende V1’s, voedsel op de bon. Maar ook over het krenten van de druiven en het vieren van een verjaardag. Want het leven ging “gewoon” door. De dagboeken brengen de oorlog dichterbij.

Heeft u nog iets liggen?

Voor de tentoonstelling is gebruik gemaakt van officiële bronnen, oude kranten, voorwerpen uit de collectie van het Westlands Museum, maar vooral van dit soort documenten, afkomstig uit privé-bezit, ooit geschonken aan het archief. Zijn er nog meer dagboeken? Hebt u op zolder nog spulletjes uit de oorlog liggen? Brieven, foto’s, receptenboekjes, persoonsbewijzen, kranten, illegale blaadjes, distributiebonnetjes of andere voorwerpen. Gooi ze niet weg maar breng ze naar het archief. Historisch Archief Westland is benieuwd naar uw materiaal. Wilt u er nog niet definitief afstand van doen, dan scannen zij het materiaal graag. En mogelijk wordt er dan wel gebruik van gemaakt wanneer we volgend jaar 75 jaar bevrijding vieren.

Innamedagen

Hebt u materiaal uit de oorlog? Het archief zit er klaar voor op 17 april van 10.00 tot 12.00 uur en op 14 mei van 10.00 tot 12.00 uur in de leeszaal van het archief in gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.