Ontwerpen van een nieuwe pizzaverpakking

Leerlingen in de derde klas Havo Technasium van ISW Hoogeland hebben van restaurant Fratelli in Naaldwijk enkele weken geleden de opdracht gekregen om, in het kader van de wens van de overheid, een pizzaverpakking te ontwerpen. De opdracht was een pizzaverpakking te ontwerpen waarmee een pizza vervoerd kan worden, knapperig en warm blijft, maar waarbij geen restafval overblijft.

De leerlingen zijn tijdens dit project begeleid door OD Designstudio uit Rotterdam. Dit bedrijf heeft veel kennis en ervaring over verpakkingen en het ontwerpen van verpakkingen.  De leerlingen hebben bij de start van het project een pizza gegeten bij restaurant Fratelli. Daarna zijn ze allerlei bestaande verpakkingen gaan bekijken, hebben de voor- en nadelen hiervan op een rijtje gezet en zijn vervolgens gaan bedenken hoe het anders kan. Inmiddels zijn de leerlingen zover dat de eerste concepten klaar zijn en zijn deze concepten beoordeeld door Fratelli en OD Designstudio. De leerlingen hebben aanwijzingen gekregen hoe ze het concept nog kunnen verbeteren en gaan aan de slag om het definitieve ontwerp te maken.

Nederland Circulair in 2050 is het programma van de Rijksoverheid om over te schakelen van een lineaire naar een volledig circulaire economie in 2050, waarbij het de bedoeling is dat er geen restafval overblijft. Vooruitlopend hierop is het belangrijk dat bedrijven bij het ontwerp van een verpakking al rekening houden met hergebruik.

Eind maart waren de ontwerpen klaar en zijn ze in de praktijk getest. De leerlingen hebben bij restaurant Fratelli een net gebakken pizza in hun verpakking gedaan en fietsten er mee naar school. Hoe dit allemaal gegaan is, is gefilmd door de leerlingen.

Op 4 april hebben zeven groepen hun film in de collegezaal gepresenteerd waarna ze in een marktopstelling hun ideeën en modellen hebben toegelicht. Naast de leerlingen en ouders waren de expertbegeleiders (OD Designstudio) en de opdrachtgever (Fratelli) uitgenodigd. Tijdens de presentaties zijn er veel nieuwe ontwerpen en interessante concepten naar voren gekomen, die Fratelli en OD Designstudio enthousiast hebben gemaakt. Zij zien veel potentie in de ideeën van de leerlingen.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.