MKB-ondernemers in Westland bereiden zich voor op Brexit

Vrijdag 15 maart 2019 – Zo’n 50 ondernemers uit Westland en omgeving waren woensdagmiddag 13 maart naar het gemeentehuis aan de Verdilaan gekomen voor een speciale Brexit buddy-bijeenkomst . In aanwezigheid van staatssecretaris Mona Keizer (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) en Leendert-Jan Visser (directeur MKB-Nederland) hielpen experts van grote bedrijven en instellingen als de douane en de NVWA de Westlandse ondernemers bij hun vragen. “Brexit gaat hoe dan ook veranderingen brengen in de manier waarop we handel drijven met het VK. Zorg dat je weet wat het allemaal voor je bedrijf kan betekenen”, was de boodschap van alle aanwezige experts.

Goed voorbereid

Wethouder Karin Zwinkels van Westland (Economische Zaken) benadrukte in haar opening hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op Brexit. “Juist onze regio is erg kwetsbaar voor Brexit vanwege de tuinbouw. Verse en gezonde producten moeten snel bij de consument aankomen en doorstroming is daarvoor van belang. Daarom doen we er alles aan om te zorgen dat ondernemers goed voorbereid zijn en ik weet dat ondernemers het meest vertrouwen op de adviezen van andere ondernemers. Ik ben dan ook heel blij dat vertegenwoordigers van grote Nederlandse bedrijven hun kennis en adviezen met ons willen delen.”

Factureren

Wat moet ik doen als ik niet kan factureren? Welke douaneformulieren moet ik regelen? Hoe weet ik wat een Brexit doet met mijn kosten en daarmee mijn winstmarges? Al dit soort vragen kwamen aan bod. Experts van Rabobank, ABN Amro, PostNL en deskundigen van instellingen als de douane, Brexitloket, de Nederlands Britse Kamer van Koophandel en de NVWA deelden hierbij hun kennis en ervaring in twee vragenrondes met ondernemers uit regio. Deelnemers stelden vragen over onder meer douanezaken, keuringen, personeelszaken en juridische zaken.

Handelsrelatie

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken & Klimaat (EZK) constateerde opnieuw hoe waardevol het Brexit buddy-initiatief is: “35.000 Nederlandse bedrijven doen zaken met het Verenigd Koninkrijk zonder dat ze ervaring hebben buiten de EU. Deze bedrijven moeten zich dus nog beter voorbereiden op de Brexit dan hun collega’s die al overal ter wereld zaken doen. Het zijn vooral deze bedrijven die de gevolgen van de veranderende handelsrelatie straks flink gaan merken en ik weet dat daar ook Westlandse bedrijven tussen zitten. Ik hoop dat zij vandaag hebben kunnen leren van ondernemers die al wereldwijd actief zijn. Als Nederlandse ondernemers goed zijn voorbereid, kan de Brexit hen ook juist een concurrentievoordeel bieden.”

Scenario

Leendert Jan Visser, MKB-Nederland: “Via hulpbijbrexit.nl, brexitloket.nl en de Brexit Impact Scan en In actieve samenwerking met het Rijk en partners als gemeenten doen wij er alles aan om ondernemers klaar te stomen voor Brexit. Ook al blijven er veel onduidelijkheden en is het scenario nog ongewis, toch is er meer dat je kan doen dan je soms denkt, zoals je douanezaken alvast regelen, je contracten nalopen of bijvoorbeeld kijken wat het voor jouw supply chain kan betekenen. Het motto blijft daarbij onverminderd; hope for the best and prepare for the worst. Want het no-deal scenario is angstwekkend dichtbij.”

Bron : Gemeente Westland

Foto : Thierry Schut Fotografie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.