D66: ‘Maak gebruik van bijenhotel-regeling’

Dinsdag 12 februari 2019 – Op 5 februari 2019 maakte de provincie Zuid-Holland bekend dat gemeenten en basisscholen in de provincie gratis bijenhotels en bloemzaad konden krijgen om daarmee de achteruitgang van de wilde bij tegen te gaan.

In tegenstelling tot honingbijen leven wilde bijen alleen en steken niet. Zij leggen eitjes in holle rietstengels, bamboe of gaatjes die in hout zitten. Bij het bijenhotel ontvangen de scholen educatiemateriaal van Nederland Zoemt. De kinderen leren zo meer over het belang van de bij voor de natuur.

De aanmeldingstermijn voor gemeenten is heel kort. De aanmelding moet uiterlijk donderdag 14 februari 2019 binnen zijn. Scholen hebben nog de tijd tot 1 maart.

D66 Westland steunt dit initiatief van de provincie en gedeputeerde Han Weber en vindt dat Westland zich aan moet melden. Ook scholen, zeker als zij in de buurt van groenvoorzieningen liggen of een natuurlijk schoolplein hebben, zouden moeten worden gestimuleerd zich aan te melden.

Wijlde bijen en andere bestuivende insecten zijn voor 80% verantwoordelijk voor de bestuiving van onze voedselgewassen en planten. De bij staat dus aan de basis van ons bestaan. Zeker in Westland moet het belang van bestuiving van gewassen worden onderkend en zouden eigenlijk alle scholen een bijenhotel moeten aanvragen.

Dit leidt tot de volgende vragen:

  1. Heeft het college kennis genomen van de actie van de provincie Zuid-Holland voor gratis bijenhotels voor gemeenten en scholen?
  1. Heeft Westland zich al aangemeld voor deze actie? Zo nee, wil het college zich nog aanmelden voor 14 februari?
  1. Is het college bereid om op zeer korte termijn bij de scholen/schoolbesturen deze actie onder de aandacht te brengen en hen aan te moedigen zich aan te melden voor een gratis bijenhotel voor het schoolplein?

Benjamin Hofland

fractievoorzitter D66 Westland

Schriftelijke vragen in het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en overige werkzaamheden van de Gemeenteraad van Westland gesteld op 11 februari 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.