Minister De Jonge in gesprek met Westlandse pgb-budgethouders

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bezocht op 29 oktober jl. gemeente Westland om met eigen ogen de werking van het PGB Portaal te zien. In Lunchroom Bijzonder in De Lier sprak de minister met Westlandse houders van een persoonsgebonden budget (pgb) over hoe het systeem het regelen van hun zorg makkelijker maakt. Gemeente Westland en Zorgkantoor zetten samen voor hun budgethouders dit digitale systeem in. Het systeem werd gebouwd door DSW en is opgezet met de wensen van budgethouders als uitgangspunt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het ingezet kan worden voor de budgethouders van alle gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars.

Wethouder Piet Vreugdenhil (zorg en welzijn) was gastheer en ontving naast de minister, ook bestuurders van Per Saldo, DSW, de Sociale Verzekeringsbank en Zorgverzekeraars Nederland. Zij kregen een demonstratie van het systeem door budgethouders uit Westland. Deze budgethouders ontvangen een budget vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de Jeugdhulp of de Wet langdurige zorg (Wlz) en kunnen met dit systeem zelf hun administratie voeren. In Westland werken zo’n 1.300 budgethouders en 3.500 zorgverleners met het PGB Portaal.

Overzichtelijk

Wethouder Vreugdenhil: ‘Het zelf organiseren van ondersteuning kan ingewikkeld zijn voor budgethouders. Zij hebben al genoeg aan hun hoofd. Daarom vinden wij het als gemeente belangrijk dat budgethouders hiervoor goede faciliteiten krijgen. Daarom zetten we PGB Portaal in. In Westland kon dit samen met het zorgkantoor DSW op een overzichtelijke manier met zo’n 1.200 budgethouders.’

In heel Nederland

Na zijn bezoek reageerde minister De Jonge: ‘Ik geloof hierin. Het systeem is ontwikkeld samen met de mensen waar het om draait. Nu moeten we in heel Nederland voor elkaar krijgen, wat we in Westland voor elkaar hebben gekregen. En ik hoop dat we in het eerste kwartaal van 2019 een grotere groep gemeenten op het PGB Portaal kunnen aansluiten.’

Zeer positief

Ook uit een evaluatie met gebruikers blijkt dat het nieuwe portaal tot nu toe als zeer positief wordt ervaren. Wanneer andere gemeenten en zorgkantoren aansluiten is nog niet bekend. Voor het beheer van het portaal moet nog een aparte beheerorganisatie worden opgericht.

Overstap

In juni 2018 begon de overstap van ‘Mijn PGB’ bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) naar het nieuwe PGB Portaal. Als eerste zijn de budgethouders van gemeente Westland en zorgkantoor DSW overgestapt. Andere zorgkantoren en gemeenten volgen later. Budgethouders met een pgb op grond van de Zorgverzekeringswet kunnen voorlopig nog geen gebruik maken van PGB Portaal. Zij sluiten later aan.

Ook voor zorgverleners

Het systeem is primair bedoeld voor budgethouders. Maar ook zorgverleners kan het werk besparen. Het PGB Portaal is gebouwd door zorgverzekeraar DSW, in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland en moet het regelen van pgb-zaken snel, gemakkelijk en overzichtelijk maken. Hierbij staat de eigen regie van budgethouders steeds voorop. Daarom heeft bij de ontwikkeling van het systeem een groep budgethouders meegepraat, meegetest en meegewerkt.

Naast Per Saldo, zijn ook de BVKZ, de SVB, Zorgverzekeraars Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit nieuwe systeem.

Voordelen

Het PGB Portaal biedt voordelen voor alle betrokken partijen:

–          Eigen regie: in het portaal kan de budgethouder of vertegenwoordiger zaken zelf regelen. Van het opstellen van een zorgovereenkomst tot het declareren van afgenomen zorg;

–          Betere samenwerking: in het systeem werken budgethouders, zorgverleners zorgkantoor, gemeente en de SVB samen. Daarbij kunnen de partijen alleen gegevens bekijken die zij zelf nodig hebben;

–          Digitale administratie: in het systeem kan een zorgovereenkomst digitaal worden opgesteld en ondertekend. Printen, ondertekenen en scannen is niet meer nodig.

–          Snelheid: declaraties worden sneller goedgekeurd en uitbetaald.

Bron : Gemeente Westland

Foto : Thierry Schut

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.