Goed zwemseizoen plas Prinsenbos

 

Op 1 oktober eindigde het officiële buitenzwemseizoen. Dat betekent niet dat er nuniet meer gezwommen kan worden, maar wel dat het Hoogheemraadschap van Delfland het water op zwemwaterlocaties tot april 2019 niet meer controleert op de aanwezigheid van bacteriën en blauwalgen. Ondanks eerdere maatregelen staken die laatste ook dit jaar de kop op in de zwemplas in het Prinsenbos.

 

De zomer van 2018 was er een van extremen. Het was lang droog en warm en als het regende, dan regende het hard. Niet de beste omstandigheden voor zwemwater: door de droogte en hitte kunnen blauwalgen zich goed vermeerderen, terwijl tijdens heftige buien bacteriën in het water spoelen van bijvoorbeeld ganzen- en hondenpoep. Desondanks was de waterkwaliteit van de zwemplas in het Prinsenbos afgelopen zomer over het algemeen vrij goed.

 

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst: “Delfland heeft hier in 2017 samen met de gemeente maatregelen genomen om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij hebben een speelgoot aangelegd waardoor vers water de plas instroomt en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Die maatregelen werpen nu hun vruchten af.

 

Maar, wij zijn er nog niet, want ook dit jaar was er op deze locatie sprake van blauwalg. Die bacterie doet het goed in water met veel voedingsstoffen. In de directe omgeving van Plas Prinsenbos liggen veel kassen. Vanuit die kassen komt nog steeds water op het oppervlaktewaterwaarin meststoffen zitten en gewasbeschermingsmiddelen. Dat water komt ook terecht in de zwemplas.

 

Delfland, LTO-glaskracht en de gemeente Westland werken samen met ondernemers hard aan het terugdringen van lekstromen en lozingen uit de kassen. Om de effecten hiervan op het (zwem-)water nog beter in kaart te brengen, wil Delfland dit najaar samen met de ondernemers rondom de zwemplas een proef starten waarbij zij zelf regelmatig de waterkwaliteit rondom hun kassen meten. 

 

Ter Woorst: “Wij zijn dit zwemseizoen begonnen met het samen meten met scholieren. Niels, Mike, Nick en Casper controleerden elke twee weken het zuurstofgehalte en doorzicht van de plas en hielden de ontwikkeling van eventueel aanwezige algen in de gaten. Een leuk en leerzaam traject voor hen en voor ons.

Ingezonden door : Hoogheemraadschap van Delfland

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.