Open dag rijksmonument watertoren Monster en natuurgebied Solleveld

Op zaterdag 29 september is de watertoren van Monster open voor bezoekers. Stichting Monumentaal Westland organiseert samen met Dunea, WNTweb (Westland Natuur & Techniek web) en gemeente Westland deze open dag voor rijksmonument de watertoren en het duingebied Solleveld. Bezoekers kunnen tussen 10:00 en 16:00 uur de watertoren van binnen bekijken en met een gids door het beschermd natuurgebied Solleveld wandelen.

De watertoren uit 1887 ligt op de grens met Den Haag en is gebouwd om Delft van drinkwater te voorzien. Dit rijksmonument heeft tot 2002 als watertoren gefunctioneerd. De toren zelf is nog volledig in tact en ook  aan binnenkant is niets veranderd. Tijdens de open dag kunnen bezoekers de toren bekijken en zijn er gidsen aanwezig om uitleg te geven over de geschiedenis en de werking van de watertoren. Aandachtspunt voor bezoekers; de watertoren is niet goed toegankelijk voor kinderwagens, rollators en rolstoelen.

 

Direct achter de toren ligt het eeuwenoude duinlandschap Solleveld. Uit archeologische vondsten blijkt dat dit gebied al vóór de jaartelling intensief werd gebruikt. Het landschap is onderdeel van het Natura 2000 gebied, een Europees beschermd natuurgebied, en normaal gesproken niet vrij toegankelijk voor publiek. Solleveld bestaat uit duinen van meer dan 5000 jaar oud. Oude duinen die zo dichtbij zee liggen, zijn uniek in ons land. Daarnaast is Solleveld bijzonder omdat de natuur hier wordt afgewisseld door landschap dat eeuwen geleden door mensenhanden is gemaakt. Tijdens de open dag van de watertoren is er de mogelijkheid om met een gids door dit unieke natuurgebied te wandelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.